Meerdere besturen

De berichten in het onderwijs blijven maar 'negatief'! Te weinig invalsters, leerkrachten tekort, te lage salarissen, de werkdruk is veel te hoog, de klassen zijn te groot, zoveel administratie...en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vandaar dat er op vrijdag 15 maart een grote stakingsdag gepland staat. Niet alleen voor het basisonderwijs, ook het Voortgezet Onderwijs, de MBO's, HBO's en universiteiten kunnen zich laten horen. Ik ben benieuwd wie hier allemaal gehoor aan gaat geven. Ik hoor namelijk veel om me heen dat leerkrachten vinden dat al dat staken ten koste gaat van de kinderen, dat leerkrachten niet doorbetaald krijgen als ze gaan staken, dat men een beetje 'staak-moe' is en omdat er nog steeds onderhandelingen lopen met het ministerie. Wat je ook besluit als leerkracht of school, het is wel duidelijk dat er in het onderwijs iets veranderen moet.

Gelukkig merk ik als ZZP'er dat meerdere besturen open staan voor deze constructie. Naast hun eigen invalpoule, kan je ook een lijst aanmaken met ZZP'ers die lang-of kortdurende vervanging kunnen bieden. Ieder met een eigen expertise. Hoe mooi is dat. En echt...de ZZP'er is niet duurder dan een leerkracht. Het inschakelen van uitzendbureau's of recruiters dat maakt het duurder. De ZZP'er ontvangt omgerekend (ongeveer) net zoveel als een leerkracht. Het bestuur betaalt de uren, de reiskosten en verder heeft het bestuur geen omkijken naar vakantiegeld uitbetalen, ziektekosten premie's, pensioenopbouw enz..In mijn omgeving, Heerenveen, zie ik dat er een omslag komt. Dat is fijn. Zo kan ik gewoon blijven werken in de buurt en met maximaal 45 minuten reistijd. 

Voor De Buitenkans in Heerenveen, voor Primus en Gearhing ben ik al regelmatig aan het werk. Ook bij Meilan hebben ze inmiddels mijn documenten ontvangen en reageren ze positief. Stichting Roobol heeft me gevonden via flexleerkracht.nl en Ambion heeft via twitter laten weten dat ZZP'ers zich kunnen aanmelden.